Selecteer een pagina

Zenuwachtig voor je rijles? Lees deze tips!

Het volgen van rijlessen is iets waar je al langere tijd naar uitkijkt. Je mag dan eindelijk de auto in stappen en zelf gaan leren rijden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar in de praktijk blijkt dat een groot deel van de leerlingen te maken krijgen met zenuwen. Dat kan ervoor zorgen dat je onnodige fouten gaat maken en je mogelijk meer lessen nodig hebt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de zenuwen de baas te zijn. We hebben de beste tips voor je verzameld en op een rij gezet. 

Zorg dat het klikt met je rijinstructeur

Allereerst is het belangrijk dat het goed klikt met de rijinstructeur die je alles gaat leren. Als je tijdens een proefles of intake gesprek geen goed gevoel hebt bij die persoon, zoek dan even verder. Je kunt ook kiezen voor meerdere proeflessen bij verschillende rijscholen. Als je op je gemak voelt, zul je minder snel last hebben van zenuwen. Via het internet kun je makkelijk rijscholen vinden bij jou in de buurt. Zoek bijvoorbeeld naar rijschool Amsterdam.

Onderneem iets voordat je begint met de rijles

Zorg ervoor dat je lekker wat gaat ondernemen voordat je je bezig gaat houden met je rijles. Als je niets doet zal er van alles door je hoofd spoken waardoor de zenuwen alleen maar erger worden. Ga dus iets doen waar je van kunt ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld gaan sporten, muziek luisteren, een stukje fietsen, een serie kijken op Netflix of je favoriete spel spelen. 

Drink geen cafeïne voor je rijles

Als je minder last wilt hebben van zenuwen is het van groot belang dat je geen cafeïne gaat drinken voor je rijles. Cafeïne zorgt er weliswaar voor dat je tijdelijk een energieboost krijgt maar dat kan snel inzakken waardoor je geen enkele concentratievermogen meer hebt. Wacht dus even met een bakkie koffie tot je weer thuis bent. Energiedrankjes moet je natuurlijk ook laten staan. Deze bevatten nog veel meer cafeïne waardoor je prestaties nog minder kunnen worden. 

Focus op jezelf

Tot slot is het belangrijk dat je altijd op jezelf blijft focussen. Als je naar anderen gaat kijken ga je al snel vergelijken en dat moet je absoluut niet doen. Je kunt gaan denken dat je niet goed genoeg bent waardoor je onzeker wordt. Iedereen is anders en het kan zijn dat jij minder snel leert dan een ander. Dat is helemaal niet erg, uiteindelijk lukt het iedereen.