Selecteer een pagina

Motorhelm – sterk ingeschaald

Het begon allemaal met het ‘potje’ ofwel de Willempie helm. Deze helmen waren verbazingwekkend genoeg gemaakt van rubber en kurk. Aan beide kanten flapperde een leren oor bescherming. Nu natuurlijk helemaal vintage en retro. De oude potjes voldoen bij lange na niet meer aan de steeds strengere veiligheidseisen die aan helmen zijn toegekend. Was het ‘potje’ tachtig jaar geleden alleenheerser, nu heb je een veel grotere keuze aan moderne helmen. Die stuk voor stuk veiligheid, comfort en een fraai design combineren. Hoe te kiezen? Stel jezelf gewoon de vraag waar je een motorhelm voor nodig hebt. Ga je er mee crossen of zet je er eentje op voor een toer over bochtig asfalt? Heb je er een nodig voor avontuurlijke ritten of voor normaal pendelverkeer? Welke nieuwe helm je ook kiest, je doet dat in het besef dat elke helm tegenwoordig gekeurd en dus veilig is.

Vijf variaties op de motorhelm

Een helm past in een van de vijf volgende groepen. Elke groep kenmerkt zich door specifieke motorritten:

• Jet-helmen (pothelmen)

• Integraalhelmen 

• Systeemhelmen

• Crosshelmen

• Dual Sport-helmen

Als een piloot de weg op

Wil je niet te veel helm op je hoofd en zo vrij mogelijk kunnen zien als je rijdt? Dan is de pothelm de enige goede kandidaat. Ze noemen hem ook wel ‘jethelm’ omdat eertijds tal van piloten zo gehelmd gingen. Je zicht naar voren is helemaal vrij met een pothelm want er ontbreekt een kin-stuk. Gevoelsmatig geeft een pothelm dan ook een enorme vrijheid. Ook qua ventilatie is er eigenlijk geen betere motorhelm. Hij biedt wel wat minder bescherming dan die andere populaire helm, de integraalhelm. Die heeft namelijk een groot kinstuk dat vooraan vast aan de helm zit. Bij deze helm weet je dat je er eentje op hebt. De gemiddelde toerrijder vindt een integraalhelm een uitstekende keuze. Alleen al omdat het geluid van de wind veel zwakker wordt dan wanneer je een pothelm draagt. Qua opzetten en afnemen wint de pothelm het dan wel weer van de integraalhelm.

Een beweeglijke motorhelm

Nog net geen tweelingbroertje van de integraalhelm is de systeemhelm. Het grote verschil is dat je bij een systeemhelm het kinstuk helemaal op kunt klappen. Het is niet de bedoeling dat je zo gaat rijden; als je even stilstaat is het wel handig om het kinstuk naar boven te halen. Dat praat ook wat gemakkelijker met andere rijders. Een variant van de systeemhelm heeft dubbele homologatie. Hiermee kun je wel met opgeklapt kinstuk de weg op.

RAD – Topmerken voor Bodemprijzen

Stof happen

Dan zijn er nog de twee helmtypes voor sporters en sportievelingen. Ben je gefascineerd door off-track en zie je graag modder en stof omhoog stuiven? Dan is de crosshelm de juiste motorhelm voor jou, ideaal voor op de enduro of de crossmotor. De crosshelm valt op door het kinstuk dat een heel eind naar voren steekt. Zo kun je namelijk beter ademen als je sportief vooruitschiet. Een goede crosshelm kan niet zonder een zonneklep; zo houd je je route beter in het vizier. En tot slot de Dual Sport-helm. Die heet ook wel adventure helm of allroad helm. Die kun je dragen voor diverse rijstijlen of om crossparcours af te wisselen met verhard wegdek.