Selecteer een pagina

Hoe kun je een fietsketting spannen?

Het kan voorkomen dat je de ketting van je fiets moet spannen. Na verloop van tijd verliest de ketting zijn spanning waardoor het kan gaan rammelen. In het ergste geval zal de ketting worden geschoten van het tandwiel waardoor je niet meer kunt fietsen. Ook wanneer je gaat kijken naar tweedehands fietsen merken we dat de kettingen vaak gespannen moet worden. Dit kun je gelukkig eenvoudig zelf doen. Het enige wat je nodig hebt zijn een aantal schroevendraaiers en steeksleutels.

Een fiets dat beschikt over kettingspanners

Als je de ketting moet gaan spannen is de eerste stap het verwijderen van de onderste gedeelte van de kettingkast. Als er geen kettingkast aanwezig is, kun je deze stap natuurlijk overslaan. Draai beide moeren van het achterwiel los met behulp van een steeksleutel. Vervolgens kan de ketting worden gespannen met de kettingspanners. Je hebt hiervoor steeksleutel 10 nodig. Als de juiste spanning is bereikt kunnen de moeren weer worden vastgedraaid en de kettingkast worden gemonteerd. De ketting moet ongeveer een centimeter speling hebben. 

Fietsen zonder kettingspanners

Als jouw fiets niet over kettingspanners beschikt, moet het op een andere manier worden gespannen. Het voorbereidende werk is grotendeels gelijk. Verwijder de kettingkast en draai de moeren van het achterwiel los. Het wiel moet nu naar links worden getrokken. Je zult direct zien dat de ketting strakker staat. Wanneer de ketting op de juiste manier is gespannen moet je de moer van de linkerkant vastmaken. Dit doe je terwijl het wiel nog wordt vastgehouden, anders verliest de ketting zijn spanning weer. Als je dit hebt gedaan kun je het wiel loslaten en ook de andere moer vastdraaien. Zorg dat de kettingkast er weer goed opzit en je kunt weer gaan fietsen. 

Ketting laten spannen door een fietsenmaker

Heb je zelf geprobeerd om je ketting te spannen, maar is het niet gelukt? Of durf je het toch niet aan? Dan kun je natuurlijk ook langs de lokale fietsenmaker om je ketting te laten spannen. Het in de meeste gevallen geen dure reparatie omdat het een minimaal klusje is. Fietsenmakers vragen hier tussen de € 15,00 en € 40,00 voor.