Selecteer een pagina

De autoverzekering, in Nederland wettelijk verplicht

Voor het overgrote merendeel van de mensen in Nederland geldt dat ze eigenaar zijn van één of zelfs vaak van meerdere voertuigen. Wanneer je een auto hebt aangekocht dien je er in de praktijk rekening mee te houden dat deze wettelijk verplicht moet worden verzekerd. Het afsluiten van een autoverzekering is mogelijk op tal van verschillende manieren. Je dient er in ieder geval rekening mee te houden dat de zogenaamde WA-verzekering wettelijk verplicht moet worden afgesloten. Doe je dit niet? Dan loop je het risico om tegen een zeer aanzienlijke boete aan te lopen. Dat kan uiteraard in het geheel niet de bedoeling zijn. In ieder geval, wil je meer te weten komen over de in Nederland bij wet verplichte autoverzekering? Dan dien je zeker en vast verder te blijven lezen. 

De autoverzekering, in welke vormen bestaat ze? 

Het eerste wat je uiteraard graag zal willen weten is in welke vormen de autoverzekering nu precies op de markt is terug te vinden. Wat dit betreft zal je in eerste instantie de keuze kunnen maken voor de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de verzekering welke zich altijd kenmerkt door de laagste kosten. Die lage kosten zijn in het bijzonder het gevolg van het feit dat deze verzekering alleen maar tussenkomt in de schade die wordt aangericht aan derden. Dat is natuurlijk interessant voor de hoogte van de verzekeringspremie, maar het is een stuk minder interessant omdat je op deze manier geen aanspraak kan maken op een tussenkomst van de verzekeraar wanneer er schade aan je eigen auto ontstaat. Met dit belangrijke aandachtspunt zal je dan ook zeker rekening moeten houden.

De WA-verzekering is natuurlijk slechts één van de verschillende soorten autoverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Wanneer je de beperkte dekkingen van deze verzekering maar niets vindt heb je dan ook de mogelijkheid om te kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreid exemplaar. Hierbij kan je dan bijvoorbeeld denken aan de WA+ beperkt cascoverzekering of natuurlijk ook de zogenaamde allrisk. Ben je van plan om deze laatste af te sluiten? In dat geval is het uiteraard wel een absolute must om even goed de afweging te maken tussen het risico dat je loopt enerzijds en de hoogte van de betalen verzekeringspremie anderzijds. Hoe dan ook is even de verschillende autoverzekeringen vergelijken sowieso meer dan de moeite waard.

Hoe bepaalt een verzekeraar de verzekeringspremie? 

De verzekeringspremie die in rekening wordt gebracht voor de autoverzekering wordt uiteraard bepaald door de verzekeraar. Bij het bepalen van deze premie is het zo dat er aandacht wordt besteed aan menig aantal verschillende factoren. Hierbij wordt rekening gehouden met: 

  1. Het type voertuig dat moet worden verzekerd; 
  2. Het eventueel schadeverleden van de bestuurder; 
  3. Welk eigen risico er precies wordt gehanteerd; 
  4. Het soort autoverzekering waarvoor je kiest; 

De basis voor de verzekeringspremie welke is verschuldigd wordt natuurlijk gelegd door het type verzekering waarvoor je kiest. Dit gezegd hebbende is het zo dat deze duidelijk niet de enige invloedrijke factor vormt. Daarnaast is het dan ook zo dat je zeker ook aandachtig moet zijn voor bijvoorbeeld het schadeverleden waar je als bestuurder over beschikt. Hoe dan ook, de premie van je autoverzekering is een terugkerende kost waardoor je daar zeker rekening mee zal willen houden.

Is een autoverzekering in de praktijk echt zo duur?

De hierboven aangehaalde informatie over de autoverzekering heeft al duidelijk gemaakt dat de verzekeringspremie die je ervoor moet betalen helemaal niet zo hoog hoeft uit te vallen als veel mensen vermoeden. Voor een significant deel van deze premie geldt zelfs dat je ze eigenlijk zelf in de hand hebt. Dit bijvoorbeeld door het kopen van een goedkope of net een zeer dure auto. In ieder geval is het zo dat de periodieke verzekeringspremie van deze verzekering helemaal niet zo duur hoeft uit te vallen, integendeel. Wanneer je graag enkele interessante bespaartips wil krijgen voor het afsluiten van jouw autoverzekering kan je daar hieronder zonder twijfel op rekenen. 

Een autoverzekering vergelijk je altijd voordat je deze af gaat sluiten

Wanneer je artikelen gaat lezen over de autoverzekering is er ongetwijfeld een belangrijke factor die altijd terug lijkt te keren. In eender welk artikel wordt er dan ook stelselmatig benadrukt dat deze verzekering één van de meest concurrentiële, zo niet wellicht de meest concurrentiële op de markt is. Dat betekent dat je er altijd goed aan doet om een vergelijking uit te voeren. Dit althans op voorwaarde dat de vergelijking die je gaat uitvoeren er één is die objectief gebeurt. 

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om autoverzekeringen te gaan vergelijken op de website van een specifieke verzekeraar. Dit is zeker een optie tegenwoordig, alleen is het wel zo dat de kans bestaat dat die verzekeraar dan vooral diens eigen verzekering in de spotlight zal willen plaatsen… hoe zou je namelijk zelf zijn? Als je dus met andere woorden echt wenst te kunnen rekenen op de meest interessante verzekering voor je auto is gebruikmaken van een objectieve vergelijkingssite heel wat interessanter. Dit is zeker wel een punt waar je aandacht aan zal willen besteden.

Onderschat de impact van het eigen risico niet

Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze bij het afsluiten van een bepaalde verzekering maar weinig aandacht besteden aan het zogenaamde eigen risico dat er op van toepassing is. Dat is enerzijds misschien begrijpelijk, maar anderzijds is het ook helemaal niet interessant, integendeel. Het eigen risico is namelijk niet alleen maar verantwoordelijk voor het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer er sprake is van een bepaald schadegeval. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat ze een niet onbelangrijke invloed uitoefent op de periodiek te betalen verzekeringspremie. 

Omwille van bovenstaande wordt het bij het afsluiten van een autoverzekering altijd aangeraden om je even te gaan verdiepen in het zogenaamde eigen risico dat wordt aangerekend. Deze wordt standaard bepaald door de verzekeraar, maar daarbij wordt de gulden middenweg verkozen. Door deze iets te verhogen is het mogelijk om de periodieke verzekeringspremie welke is verschuldigd te verlagen. Op deze manier kan je over de lange(re) termijn best een behoorlijk bedrag besparen. Ga bij interesse in een verzekering snel naar Alpina.nl.